Sosyal Güvenlik mevzuatına göre 60 günden fazla prim borcu bulunan esnaf ve çiftçiye, sağlık hizmeti verilmiyor. Bu nedenle yaklaşık 2,3 milyon Bağ-Kur prim borçlusu sağlık hizmeti alamıyordu. Geçtiğimiz yılın eylül ayında yürürlüğe giren 6552 sayılı yasa bu borçları yapılandırma hakkı getirdi.
Prim affına başvuran 1 milyon 61 bin kişi borçlarını yapılandırdığı için sağlık hizmeti alma hakkına kavuştu. Ancak son başvuru tarihinden sonra ortaya çıkan tabloda yapılandırmaya başvuramayan 1,3 milyon kişiye prim borcunu sildirip hizmeti dondurma imkanı getiren düzenleme hayata geçti. Böylece borçlu Bağ-Kur’lular ile bakmakla yükümlü olduğu kişilere sağlıktan yararlanma yolu açılırken; çok sayıda kişiye de emeklilik imkânı sağlandı.
Kamuoyunda “torba kanun” olarak bilinen 6645 sayılı kanunla getirilen düzenlemeye göre, 30/4/2015 tarihi itibariyle 12 ay ve daha fazla süreye ilişkin prim borcu bulunan 4/b sigortalılarının, bu sürelere ilişkin prim borçlarını 31/7/2015 tarihine kadar ödememeleri halinde sigortalılıkları durdurulacak.
Kimleri Kapsayacak
– 30.04.2015 tarihi itibariyle 12 ay ve daha fazla süreyle prim borcu olanlar
– Esnaf ve sanatkârlar
– Tarım ve çiftçi Bağ-Kur’lular
– Prim borçlarının yapılandıranlar ve yapılandırma iptali için başvuruda bulunanlar,
Yeniden yapılandırma ve dondurma haklarından faydalanabilecekler.
Sildirilen Sürelere Genel Sağlık Sigortası (GSS) Prim Borcu Çıkarılmayacak
1 Ocak 2012 tarihinden itibaren herhangi bir sosyal güvencesi olmayan, 18 yaşından büyük örgün eğitim görmeyen kişilere ve bakmakla yükümlü olmayan kişiler Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamına alınmıştı. Böylelikle herkes için sağlık uygulaması hayata geçirilmiş, yeşil kart kaldırılmış ve düşük gelirli kişilerin sağlık provizyonları yine devlet tarafından karşılanmaya başlanmıştı.
Bağ-Kur borçlularının geriye dönük prim borçlarını dondurmaları halinde GSS kapsamında olmayacağı ve geriye dönük GSS prim borcu çıkarılmayacağı, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirtilmiştir.
Borç Sildirmede Müracaat Şartı Yok
Mayıs ayı itibariyle başlayan müracaatlar 1 Ağustos 2015’e kadar devam edecek. Belirtilen süreler için, ihtiyacı olduğu kadarını borçlanmak isteyenlerin 1 Ağustos’a kadar müracaat etmeleri gerekecek. Müracaat etmeyen kişilerin borçları otomatik olarak dondurulacaktır. İlerleyen dönemlerde emeklilik için bu süreler tekrardan kullanılabilecektir. Ancak, kişiye 500 prim günü gerekiyorsa ve kişinin 2000 günlük dondurulmuş prim günü var ise tüm süreleri borçlanarak ödemesi gerekecektir.
Borçlarını Yapılandıranlar da Yararlanabilecek
Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren 6552 Sayılı Kanun kapsamında borçlarını yapılandırmış ve ödemekte olan kişiler ve yapılandırma yapıp ödemeyen kişiler de bu haktan faydalanacaklar. Ancak, taksitlendirmesi devam eden bir kişi hizmet sürelerini sildirmek isterse, ödemiş olduğu sürelerin iadesini talep edemez. Ödemesini yapmadığı kısmı dondurulur, geriye kalan ödediği süreleri hizmetlerine eklenir. Yapılandırması devam eden kişilerin borçlarını sildirebilmesi için 1 Ağustos’a kadar SGK’ya dilekçe ile müracaat etmeleri gerekmektedir.
Dondurulan Hizmetlerin Yeniden Sayılması
Geçici 63’üncü maddenin birinci fıkrasının son cümlesinde; “Sigortalılıkları durdurulanlardan bu kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında çalışmaya devam edenlerin sigortalılıkları bu maddenin yayım tarihini takip eden aybaşı itibariyle yeniden başlatılır” hükmü yer almaktadır.
Sigortalılıkları geçici 63’üncü madde gereğince durdurulanlardan, 5510 sayılı kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında çalışmaya devam edenlerin sigortalılıkları, 1/5/2015 itibariyle (06) koduyla yeniden başlatılacaktır.