Seçim vaatleriyle geçen, son düzlükte Çalışma Bakanımızın değiştiği, asgari ücret kelimesinin en iyi prim yaptığı, iş kazalarının yine durmak bilmediği koca bir yıl ve çalışma hayatının ardından, 2016 yılını yeni hükümetimizin eylem planıyla başlatmak en doğrusu olacak gibi…
Kadın sigortalılardan, gençlere, istihdama, yatırım teşviklerine, ekonomik vaatlerden sosyal yardımlara kadar hızlandırılmış turda 2016’da çalışma hayatında hangi değişikliklerin var olacağı planını ele alalım;
Sosyal Politika ve Ekonomik Vaatler ( 21/03/2016 Tarihine Kadar Hayata Geçirilecek)
- Tüm işçi ve Bağ- Kur emeklilerine yıllık ilave 1.200 TL verilecek.
- Emekli olduktan sonra BAĞ-KUR kapsamında çalışmaya devam eden esnafımızın emekli aylıklarından kesilen Sosyal Güvenlik Destek Primi Kesintisi kaldırılacak.
- 65 yaş aylığı alan yaşlılarımızın kimin yanında yaşarsa yaşasın, maaşlarını almaları ve maaşlarında kesinti ve duraksama olmaması sağlanacak.
- Muhtarların 950 TL olan maaşı 1.300 TL’ye yükseltilecek
- Polislerin ve uzman erbaşların 2200 olan ek göstergeleri 3000’e çıkarılacak, polislerin emniyet hizmet tazminatı yüzde 25 artırılacak.
- Astsubay emeklileriyle ilgili sorun giderilecek.
- Esnafımıza düşük faizli kredi uygulamasına devam edilirken, 30 bin TL’ye kadar faizsiz kredi desteği verilecek.
- Küçük ve orta ölçekli işletmelerin TSE ve patent belgelerinin maliyetlerinin Devlet tarafından karşılanması sağlanacak.
- 2016 yılı Şubat ayında 30 bin öğretmen ataması yapılacak.
- Konut hesabı uygulaması başlatılacak.
- Doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen sürelerin memuriyet kıdeminde değerlendirilmesini sağlayacak düzenlemeler yapılacak.
- Çalışanların doğuma bağlı izin ve haklarını güçlendirmek üzere Devlet Memurları Kanunu ve İş Kanunu’nda gerekli değişiklikler yapılacak.
- Çalışan kadınlarımıza doğuma bağlı olarak ilk çocukta 2 ay, ikinci çocukta 4 ay, üçüncü ve üzeri çocukta 6 ay yarı zamanlı ve tam ücretli çalışma hakkı ile çocuğun okula başlama yaşına kadar kısmî süreli çalışma hakkı tanınacak.
- Mevsimlik tarım işçisi kadınlar ile, ev eksenli çalışan kadınların sosyal güvenceden daha kolay faydalanmalarını sağlayacak düzenlemeler yapılacak.
- Mevsimlik tarım işçileri ile göçer ve yarı göçerlerin çocuklarının okullaşmasına yönelik tedbirler alınacak.
- 51 ilimizde uygulanmakta olan yüzde 6 oranındaki İşveren Sigorta Primi indiriminde esas alınan 10 işçi çalıştırma zorunluluğu kaldırılarak, mevcut uygulama devam ettirilecek.
- Basit usule vergilendirilen esnafın yıllık 8.000 TL’ye kadar olan kazançlarından vergi alınmayacak.
- Sosyal destek alan vatandaşlarımızdan istihdam edilenlerin işveren sigorta primi desteklenecek.
Gençler İçin Uygulanacak Vaatler ( 21/03/2016 Tarihine Kadar Hayata Geçirilecek)
- Kendi işini kurmak isteyen gençlerimize proje karşılığı 50 bin liraya kadar karşılıksız nakdi destek verilecek.
- Gençlere 100 bin lira kredi desteği verilecek, bu krediye Kredi Garanti Fonu aracılığıyla yüzde 85 oranında kefalet imkânı sağlanacak.
- İlk kez iş bulan her gencimizin ücretinin bir yıl boyunca Devlet tarafından karşılanması sağlanacak.
- Gençlerin genel sağlık sigortası prim borçları sıfırlanacak.
- Meslek lisesi ve üniversite öğrencilerinin staj yapmalarını özendirici tedbirler alınacak.
- Lise veya üniversite mezunu gençlerimizin genel sağlık sigortası giderlerinin iki yıl süreyle gelir testi yapılmaksızın ve prim alınmaksızın Devlet tarafından karşılanması sağlanacak.
- Yeni iş kuran gençlerimize üç yıl boyunca gelir vergisi muafiyeti sağlanacak.
16/12/2015 İLE 16/12/2016 TARİHLERİ ARASINDA HAYATA GEÇİRİLECEK DİĞER VAATLER
- Çalışma hayatına güvenceli esneklik sağlayacak düzenlemeler yapılacak .
- Özel istihdam bürolarının faaliyetlerinin geçici iş ilişkisini de içerecek şekilde genişletilmesi amacıyla mevzuat düzenlemeleri tamamlanacak
- Kıdem tazminatı sisteminde yaşanan sorunların çözümü amacıyla ilgili sosyal taraflarla istişare içinde gerekli mevzuat düzenlemesi yapılacak
- Alt işverenlik çerçevesinde asıl işlerde çalışanların, kamuda istihdam edilmesine yönelik düzenleme yapılacak.
- Üniversite öğrencilerinin kısmi süreli çalışmasının önündeki engeller kaldırılacak
- Üniversite öğrencilerinin, kredi ve bursları kesilmeden, kısmî süreli çalışma yoluyla istihdama katılabilmelerini sağlayacak düzenleme yapılacak.
- Çeyiz hesabı uygulaması başlatılacak.
- Yapılacak yasal düzenleme ile iş mahkemelerinin iş yükü azaltılacak, dava süreleri kısaltılacak, uygulamada duraksamaya sebep olan konular netleştirilecek, yargılama sürecini uzatan unsurlar sistem dışına çıkarılacak ve iş uyuşmazlıklarında arabuluculuğun zorunlu hale getirilmesi sağlanacak.
- Meslek yüksekokulları mezunlarının kamu ve özel sektörde iş bulmaları kolaylaştırılacak.
- Türkiye’de üretilmek üzere başvurusu yapılan ilaçların SGK geri ödeme politikaları ile birlikte ele alınarak Sağlık Bakanlığınca hızla ruhsatlandırılması sağlanacak.
- Belediyelerin kreş açma zorunluluğuna yönelik uygulama etkin hale getirilecek. Belediyelerin kreş açabilmesi için gerekli yasal düzenlemeler hazırlanacaktır.
- İşveren tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna her ay verilen Aylık Prim ve Hizmet Belgesinde sigortalının mesleği ile meslek kodunun bildirimi yasal zorunluluk haline getirilecek.
- Mükellefler tarafından vergi dairelerine verilen beyannameler ile Sosyal Güvenlik Kurumuna verilen bildirgeler tek bir platform üzerinden birleştirilecek, bu sayede beyanname sayısı azaltılacak.
- Turkuaz Kart Sistemi için hazırlıklar tamamlanacak. Nitelikli insan gücü için çalışma izni süreçlerini hızlandıracak özel bir Turkuaz Kart Sistemi için hazırlıklar tamamlanacak, nitelikli yabancı uyruklu çalışanların ve ailelerinin ikamet iznine ve çalışmalarına ilişkin süreçleri kolaylaştıracak düzenlemeler yapılacak.
- Sosyal Yardım Kanunu çıkarılacak, bütünleşik bir sosyal destek sistemi kurulacak.
- Aile Sosyal Destek Programının (ASDEP) alt yapısı tamamlanacak ve uygulama başlatılacak.Aile Sosyal Destek Programının (ASDEP) hayata geçirilmesi için gerekli olan insan kaynağı planlaması, mevzuat alt yapısı, il bazlı risk haritaları, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı hizmetlerinin hizmet standartları, izleme ve değerlendirme sistemi, ASDEP personelinin görev tanımlarını içeren hazırlık çalışmaları tamamlanacak.
- İş uyuşmazlıklarında alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin hukuk sistemimize kazandırılması için çalışma yapılacak. Alacağa ilişkin iş uyuşmazlıklarının mahkeme önüne gelmeden çözümlenmesi kapsamında iş uyuşmazlıkları hakem heyetleri kurulması, iş uyuşmazlıklarında arabuluculuk müessesesinin teşvik edilmesi ve 4857 sayılı İş Kanununun 91 inci maddesinde belirtilen işçi alacaklarına ilişkin uyuşmazlık çözme kapasitesinin artırılması sağlanarak iş mahkemelerinin iş yoğunluğu azaltılacak.
- Genel Sağlık Sigortası kapsamında yapılan gelir testi sistemi ve buna bağlı genel sağlık sigortası primi ödemeleri gözden geçirilecek.
- Evde Sağlık Uygulamasının bütünleşik bir yapıda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve mahallî idareler ile birlikte 12 ilde yürütülen pilot uygulaması yaygınlaştırılacak.
- Çıraklık eğitimi yeniden gözden geçirilerek zorunlu eğitime dâhil edilmesi sağlanacak. Ayrıca çıraklık eğitiminin altyapısının güçlendirilmesi için meslek standartlarına dayalı uygulamalar yaygınlaştırılacak.
- Eğitim istihdam bağlantısının kurulabilmesine yönelik iş dünyasının ihtiyaç duyduğu meslek ve alanlarda kaliteli eleman yetiştirilmesini sağlayacak şekilde meslekî eğitimin kalitesini artıracak tedbirler alınacak.