30.06.2012 Tarih ve 28339 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6331 Sayılı İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanununu 4 sene sonra tam anlamıyla uygulamanın vakti geldi derken yine erteleme geldi.
50’den az çalışanı olan ve Az Tehlikeli Sınıfta yer alan 98 ayrı iş kolunda toplam 1 Milyon 620 Bin Şirkette Ramazan Bayramından önce, 1 Temmuz 2016 tarihi itibari ile hizmet alma zorunluluğu başlamıştı fakat Başbakanımız Sn. Binali YILDIRIM’ın yaptığı basın açıklamasında ki satır başlarından biri de İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunuydu 01.01.2017 tarihine kadar erteleme yapılacağı duyurulmuştu
BU AÇIKLAMANIN ARDINDAN;
20.08.2016 tarihli ve 6745 sayılı Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun İleiş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma yükümlülükleri kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 01.07.2017 tarihine kadar ertelendi.
Söz konusu yerlerde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğu 01.07.2016 tarihinde başlayacak.
HANGİ İŞYERLERİNDE ERTELENDİ?
En az bir kişinin çalıştığı mali müşavirlik, avukatlık, mimarlık, mühendislik, kooperatif merkezi, ana okulu, kreş, bütün okullar, en az bir kapıcının çalıştığı apartmanlar, en az bir işçinin çalıştığı bakkal, manav, terzi, vb. gibi işyerleri de dahil olmak üzere bir çok işyerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğu ertelendi.
10 ‘DAN AZ ÇALIŞANI BULUNAN İŞYERLERİNE KOLAYLIK
1 ile 9 çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinin işverenleri veya işveren vekilleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca ilan edilen sertifika eğitimlerini tamamlamak şartıyla, işe giriş ve periyodik muayeneler ve tetkikler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebilecekler.
Bu düzenleme işyerleri için getirilmiş önemli bir kolaylık olacak. Bu kapsamdaki eğitimler Anadolu Üniversitesince verilecek..
İSTATİSTİKLER NE DİYOR?
İş kazalarının istatiksel bölünmelerine baktığımızda inanmak güç olsa da ‘’ AZ TEHLİKELİ ve 50 Kişi Altı Çalışan İşletmelerde ‘’ ölümlü iş kazaları her geçen gün artmaktadır.
Yukarıda 2014-2015 yıllarının bilgilerini gösteren tablo hiç iç açıcı olmamakla birlikte maalesef ki gerçekleri yansıtmaktadır.
AKILDA KALAN SORULARI SORMAK GEREKİRSE;
İş Sağlığı ve Güvenliği hizmeti almak yaşanan ölümlü iş kazalarının önüne geçebilecek mi?
Bu erteleme gerekli miydi?
Bu kanunda öncelikler sırası doğru muydu?
Erteleme neyi kapsıyor?
Alınan hizmetlerde işyerlerine vaat edilen teşvikler ödenecek mi?
50 den az çalışanı ve Az Tehlikeli işletmeler işe giriş sağlık raporlarını nereden alınacak?
50 den az çalışanı ve Az Tehlikeli işletmeler İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimlerini kimler verecek?
1 Milyon 620 Bin İşletme İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetini ne zaman ve nereden alacak?
Maalesef ki bunlar hep soru işareti olarak kaldı ve bir yıllık erteleme kararı geldi.
İş güvenliğinde belirsizlik devam ediyor, iş cinayetlerinde canlar yitip gidiyor.
En kısa sürede çözüm bularak güvenle büyü Türkiye…