Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 08/11/2016 tarih ve 29882 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yönetmelik sonucu Analık ve Ücretsiz izin sonrası yarı zamanlı çalışma hayata geçti.
Yayımlanan yönetmelik doğrultusunda;
- Çocukta 60,
- Çocukta 120,
- Çocukta 180 gün süreli yarı zamanlı çalışma imkanı getirildi.
Çoğul gebelik durumlarında ise belirlenen süreye 30 gün daha eklenecek. Engelli doğumlarda ise belirlenen sürenin aksine 360 gün olarak uygulanacak.
Çalışan, yarı zamanlı çalışmaya, ücretsiz iznin bitiminden itibaren çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden aybaşına kadar herhangi bir zamanda kısmi süreli çalışma talebinde bulunabilecek. 9
İşverene Yazılı Bildirim Şartı
Yarı zamanlı çalışmadan tüm doğum yapmış personeller faydalanabilmektedir. Ancak yönetmelik gereği işverene bir ay öncesinden yazılı bildirimde bulunmanız gerekmektedir.
İşveren de personele yine aynı şekilde bir ay içerisinde yazılı bir şekilde kabul yazısı göndermek zorundadır. Kabul yazısı göndermeyen işverenin talebi bir ayın sonunda kabul edilmiş sayılacaktır.
Ayrıca izin başlangıcında olduğu gibi tam süreli çalışmaya geçişlerde de bir ay öncesinden yazılı bildirim şartı bulunmaktadır.
Çalışma Süreleri İşveren İşin Niteliğine Göre Belirleyecek!
Yarı zamanlı çalışmaya geçiş yapan personelin çalışma sürelerini işin niteliğine göre işveren belirleyecek.
Örnek vermek gerekirse; Sabah 08:00 akşam 17:00 saatleri arası çalışan bir kişi işverenin belirleyeceği üzere ister sabah 08:00’da gelecek 12:30’da paydos edecek.
İster 12:30’da gelecek, akşam 17:00’da paydos edecek. İşveren yine işin niteliğine göre 3 gün tam 3 gün izin şeklinde de bu izni kullandırabilecek.
Eşi Çalışmayana İzin de Yok!
Yarı zamanlı çalışmadan faydalanmak için aranan önemli şartlardan biri eşin çalışıyor olması.
Eşi çalışmayan kişiler bu haktan faydalandırılmaz. İşverene izin müracaatında bulunacak kişi dilekçe ekine eşinin çalıştığına dair belge eklemek zorundadır.
Bakmakla yükümlü olunun eşi olan kişiler de heyet raporu sunması durumunda aynı haktan faydalandırılır. Ayrıca 3 yaşına kadar çocuk evlat edinenler de, çocuğun aileye teslim tarihinden itibaren başlatılmak üzere aynı haktan yararlandırılır.
Yarı Zamanlı Çalışana Süt İzni Yok!
Yarı zamanlı çalışmaya başlayan personele ayrıca süt izni verilmez! Süt izni kullanan personellerin ise yarı zamanlı çalışmadan yararlanıp yararlanmayacağı bu yönetmelik ile netlik kazanmış değil.