Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN ve Başbakan Binali YILDIRIM Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin organizasyonuna katılarak işçi, işveren ve genel ekonomik alanlarda reformların artarak sürdürüleceğini açıkladı.
Cumhurbaşkanı ve Başbakanın açıklamış olduğu desteklere ilişkin Kanun Hükmünde Kararname 09/02/2017 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
İşveren teşvikleri ve istihdamı arttıracak yeni düzenlemelerde yayımlanan KHK ile başlamış bulunmaktadır.
İstihdamda Milli Seferberlik
Cumhurbaşkanı ERDOĞAN’ın yapmış olduğu açıklamasında, 2016 sonu ve 2017 başında yaşanan talihsiz terör olaylarından dolayı düşen istihdam verilerinin canlanması için işverenlere seslendi.
İstihdamda milli seferberlik ilan eden Cumhurbaşkanı ülkemizde önde gelen firmalara da seslenerek öncülük etmelerini istedi.
2017 Yılı ekonomide yükselme dönemi olacak diyen Cumhurbaşkanı bir çok alanda işe alımlara bir an önce başlanılması talimatını verdi.
Kobi’lere Destekler Devam Ediyor!
Kobilere sağlanan 50 Bin faizsiz 1 yıl geri ödemesiz 2 yıl geri ödemeli kredi desteği devam etmektedir. Belirtilen kredi desteğine müracaat sayısı 250 bin kişi.
Bağkur’lulara İşsizlik Maaşı Meclise Geliyor
Küçük işletmelerin zarar sonucu işsiz kalmaları halinde işsizlik maaşı benzeri bir destekten faydalanmaları için ahilik fonu kurulması gündeme alındı. Mart veya Nisan ayında meclise girecek olan konu kısa zamanda Bağkur’luların destekçisi olacak.
İşveren Sigorta Primi Teşviki
31/12/2017 tarihine kadar işe alınan her bir sigortalı için geçerli olmak üzere, 1/2/2017 tarihinden itibaren özel sektör işverenlerince Kuruma kayıtlı işsizler arasından işe alınanların; işe alındıkları tarihten önceki üç aya ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumuna verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde kayıtlı sigortalılar dışında olmaları ve 2016 yılı Aralık ayına ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerindeki sigortalı sayısına ilave olmaları kaydıyla işe alındıkları tarihten itibaren 31/12/2017 tarihine kadar geçerli olmak üzere sigortalının aylık prim ödeme gün sayısının 22,22 TL ile çarpılması sonucunda bulunacak tutar, bu işverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna ödeyecekleri sigortalı hisseleri dahil tüm primlerden mahsup edilmek suretiyle işverene destek ödemesi yapılacak ve destek tutarı Fondan karşılanacak.
Borçluya Teşvik Yok, Borçlar Yapılandırılacak!
İşverenlerin aylık prim ve hizmet belgelerini veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerini yasal süresi içerisinde vermediği, sigorta primlerini yasal süresinde ödemediği, yapılan kontrol ve denetimlerde çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya bildirilen sigortalının fiilen çalışmadığı durumlarının tespit edilmesi, Sosyal Güvenlik Kurumuna prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunması hallerinde teşviklerden yararlandırılmaz.
Ancak Sosyal Güvenlik Kurumuna olan prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarını 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine göre tecil ve taksitlendiren veya ilgili diğer kanunlar uyarınca yapılandıran işverenler bu taksitlendirme ve yapılandırma devam ettiği sürece anılan teşviklerden faydalandırılır.
Kamu, Yurtdışı Çalışanları ve SGDP Kapsamında Olanlar Teşvik Dışı!
687 Sayılı KHK’da yayımlanan teşviklerden kamu idarelerine ait işyerleri, 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin ikinci fıkrası kapsamına giren kurum ve kuruluşlara ait işyerleri ile 2886 sayılı Kanuna, 4734 sayılı Kanuna ve uluslararası anlaşma hükümlerine istinaden yapılan alım ve yapım işleri ile 4734 sayılı Kanundan istisna olan alım ve yapım işlerine ilişkin işyerleri, sosyal güvenlik destek primine tabi çalışanlar ve yurt dışında çalışan sigortalılar yararlanamaz.
İlave İstihdama Gelir Vergisi Teşviki
31/12/2017 tarihine kadar işe alınan her bir sigortalı için geçerli olmak üzere, 1/2/2017 tarihinden itibaren özel sektör işverenlerince Kuruma kayıtlı işsizler arasından işe alınanların; işe alındıkları tarihten önceki üç aya ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumuna verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalılar dışında olmaları ve 2016 yılının Aralık ayına ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerindeki sigortalı sayısına ilave olmaları kaydıyla işe alındıkları tarihten itibaren 31/12/2017 tarihine kadar uygulanmak üzere, ücretlerinin 2017 yılında uygulanan asgari ücretin aylık brüt tutarının prim ödeme gün sayısına isabet eden tutarı üzerinden hesaplanan gelir vergisinin asgari geçim indirimi uygulandıktan sonra kalan kısmı, verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden terkin edilir.
Doğu ve Güneydoğu Teşvikleri
Başbakan Binali YILDIRIM ‘yatırımlarınızı doğu ve güneydoğu tarafına kaydırınız’ açıklaması ile bölgesel teşviklerin artırılarak devam ettirileceği vurgulanmaktadır.
TEŞVİK KAPSAMINDA BULUNAN İLLER
Büyükanneye 425 TL Torun Maaşı Başlıyor!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, “Kadın İstihdamının Desteklenmesi için Büyükanne Projesi”nin protokolünün imzalanması için Çalışma Bakanlığının Reşat Moralı Salonu’nda düzenlenen törene katıldı.
Projeyle kadın istihdamına destek olmayı planladıklarını belirten Müezzinoğlu, ilk etapta pilot 10 ilde toplam 6 bin aileyi kapsayacak projenin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı uzmanlarınca takip edileceğini söyledi.
Müezzinoğlu, projenin İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Kayseri, Sakarya, Antalya, Konya, Tekirdağ ve Gaziantep’te pilot olarak uygulanacağı bildirerek, anneanne ve babaannelere aylık 425 lira yardımın yapılacağını ifade etti.
Projenin bin aile için maliyetinin 6 milyon lira olduğunu, bununda yarısını İŞKUR, yarısını da protokolün tarafın olan paydaşların üsteleneceğini aktaran Müezzinoğlu, dünyada bir ilk olacak projeyle ilgili şu bilgileri verdi:
“Bu protokolden sonra talepleri almaya başlayacağız. Bu talepleri ayın sonuna kadar değerlendireceğiz, mart ayı itibarıyla projenin fiilen uygulanmasına geçeceğiz. Burada öncelikle aile seçiminde veya büyükanne seçiminde çok detaya gitmeyen temel kriterlerimiz olacak. Bunlardan ilki annenin geriye dönük asgari bir yıllık sigortalı olması. Ardından, annenin iki asgari ücretten daha az geliri olması ve ailenin de toplam geliri üç asgari ücreti geçmemesi. Gelir düzeyi düşük olan aileler üzerinden gitmeyi planlıyoruz.”
Büyükannenin 65 yaşından büyük olmamasının dikkate alınacağını ama büyükannenin sağlık durumunun bir çocuğa bakabilecek durumda olup olmamasına daha da çok önem verdiklerini vurgulayan Müezzinoğlu, sağlıklı durumu uygun olan 65 yaşın üzerindeki büyükannelerin de projeye dahil edilebileceğini söyledi.
“1 milyon işsize 10 milyarlık bütçe desteği”
“Çalışma Hayatında Milli Seferberlik” başlığıyla her cuma günü aralarında bakan yardımcısı, müsteşar ve genel müdürlerin bulunduğu yöneticilerle farklı illere gittiklerini bildiren Müezzinoğlu, bu illerde sendikalar, işçi ve işverenlerle görüştüklerine dikkati çekti.
Müezzinoğlu; “1 milyon işsize 10 milyarlık istihdam desteği sağlıyoruz. Dolayısıyla bu yıl biz Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak iş arayan yaklaşık 1 milyon işsizimizin istihdamında 10 milyarlık bütçe desteğiyle istihdamın mevcudunu koruyan değil tam aksine 2016’daki açığı da kapatan oranda istihdam artışına destek vereceğiz. İşverene de diyoruz ki bugüne kadar nasıl bu ülkeye güvenerek kazandıysan, bu millete güven. Biz de yanındayız, her türlü desteği veriyoruz… Sen daha çok istihdam et, daha çok üret, ihraç et.”