İşsizlikle mücadeledeki yoğun uğraşlar karşılığını, bu ay yayımlanan ve 11,7 seviyelerine düşen işsizlik rakamları ile yavaş yavaş alıyoruz.
Hükümetin işverenlere sağlamış olduğu asgari ücret teşviki, hemen ardından gelen istihdam teşvikleri, sigorta primlerinin ertelenmesi ve devlet alacaklarına birkez daha af çıkarılması işsizliğin yükselmesini durduran hatta eksi yönde ilerlemesini sağlayan etkili bir adım olmuştur.
En son Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca Resmi Gazetede yayımlanan ‘Sosyal Yardım Yararlanıcılarının İstihdam Edilmesine İlişkin Yönetmelik’ ile birlikte işverenlere yine önemli teşvik getirilmiştir.
İşte, iş hayatındaki iki bayram arasına sığdırılacak değişiklikler;
SOSYAL YARDIM ALAN PERSONELİN PRİMLERİ DEVLETTEN!
HÜKÜMET, sosyal yardım alan kişilerin istihdama kazandırılması için, düğmeye bastı. Sosyal yardım alan kişiler, artık istihdam edildiğinde işverenin primini devlet üstlenecek. Düzenleme, 10 milyon kişiyi yakından ilgilendirecek.
Son 1 yıl içerisinde nakdi düzenli sosyal yardımlardan en az bir defa yararlanmış olan hanelerde ikamet edenler Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından SGK’ya bildirilecek. Bu kişiler arasından sigortalı olmayanların İŞKUR’a kayıtlı olup olmadığı da incelenecek. Buna göre 18 yaşını doldurmuş ve 55 yaşından gün almamış olan çalışabilir kişiler, İŞKUR tarafından durumlarına uygun işlere yönlendirilecek, mesleki eğitime veya diğer aktif işgücü programlarına tabi tutulacak.
Belirtilen durumda bulunan personeli istihdam eden işverenlere sigorta primi teşviki sağlanacak ve bu teşvik kapsamında personele ait sigorta priminin işveren payının tamamı hazinece karşılanmaktadır.
Diğer Tüm Şartlar;
a) Son bir yıl içerisinde nakdî düzenli sosyal yardımlardan en az bir defa yararlanmış olanların ikamet ettiği hanede bulunmak ve 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (1) numaralı alt bendi kapsamında olmak,
b) 18 yaşını doldurmuş ve 55 yaşından gün almamış olmak,
c) 1/7/1976 tarihli ve 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında aylık almıyor olmak,
ç) 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun ek 7 nci maddesi kapsamında engelli yakını olarak engellilerin evde bakımına destek için yapılacak sosyal yardımlardan yararlanmıyor olmak.
d) Belirtilen şartları sağlayan çalışabilir durumda olan kişiler İŞKUR tarafından durumlarına uygun işlere yönlendirilir, mesleki eğitime veya diğer aktif işgücü programlarına tabi tutulur.
e) Teklif edilecek iş, mesleki eğitim veya diğer aktif işgücü programları ilçe belediyesi için ilçe sınırı, büyükşehir belediyesi için işyeri servis aracı veya en fazla iki şehir içi toplu taşıma aracıyla ulaşım sağlanabilen il sınırı dahilinde yer alır. Ancak kişinin istemesi halinde farklı il veya ilçelerde istihdam edilebilir.
f) Belirtilen şartları sağlayan kadınların bakmak zorunda olduğu ilkokul çağında veya daha küçük yaşta çocuk ya da çocukları olması veyahut sürekli hastalık hali veya çalışmasına engel teşkil eden bu ve benzeri nitelikteki mazeretlerinin Vakıflar tarafından tespit edilmesi halinde bu tespit kararı Vakıfça kayıt altına alınarak bu kişiler çalışamaz olarak nitelendirilir ve İŞKUR sistemine kayıtları yapılmaz.
Belirtilen kanun kapsamında sunulmakta olan teşvik uygulaması 01/01/2018 yılından itibaren hayatımıza girmiş olacak.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, geçen yıl 3 milyon 154 bin 69 aileden 10 milyon 610 bin 928 kişiye, toplam 32 milyar 7 milyon 123 bin lira sosyal yardım yapıldığını açıkladı.
Buna göre her 8 kişiden en az biri geçen yıl sosyal yardım aldı. Sosyal yardımdan en çok pay alan ilk 3 il;
İstanbul (1 milyar 609 milyon lira, 203 bin 866 aile, 618 bin 611 kişi),
Şanlıurfa (1 milyar 46 milyon lira, 155 bin 930 aile, 618 bin 309 kişi)
Diyarbakır (1 milyar 4 milyon lira, 136 bin 191 aile, 510 bin 728 kişi) oldu.
GENÇ İSTİHDAMI PAKETİ ÇOK YAKINDA
Ülkemizde bulunan her 10 işsizden biri genç nüfus ortalamasında ve lisans, ön lisans düzeyinde bulunmaktadır. Okulundan mezun olduktan sonra bir gencin iş bulabilmesi yaklaşık olarak 2 yılı bulmaktadır.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı konuyla ilgili olarak yaklaşık bir yıldır üzerinde durduğu eylem planını bayram sonrası açıklama kararı aldı.
Genç istihdamında önemli teşvik ve yatırımların getirileceği eylem planı hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müzezzinoğlu; ‘Birlikte büyük bir milletiz ve birlikte büyük hedeflerimiz var. Önümüzdeki süreçte de gençler hazırlansın. Çünkü, genç işsizlik oranı da yüzde 21’lerde. Orada da çok hızla 15’lere doğru bir hedefi gündemimize aldık. Eylem planını en geç 15-20 gün içerisinde açıklayacağız. İnşallah kadınıyla genciyle güçlü ve yeni genç istihdamı, kadın istihdamı ve engelli istihdamı eylem planını da 10-15 gün içinde, bayram sonrası açıklayacağız.” dedi.
KIDEM TAZMİNATI FONU SON ŞEKLİNİ ALACAK!
Hükümet yetkilileri 2017/2. Dönemi için oluşturdukları ekonomi eylem planlarını iki bayram arası açıklayacaklar. Tüm ekonomik ve ticari yaptırımların tamamlandığı meclis gündeminde yetkililer de açıklamaların ve uygulamaların bayram sonrasında çıkarılacağı görüşünde.
Son zamanlarda sıkça adından söz edilen ve işveren kesiminin pek sıcak bakmadığı Kıdem Tazminatı kanun tasarısında da sona gelinmiş durumda. Çalışma Bakanlığı işçi ve işveren yetkilileri ile de ayrıca görüş halinde ve ortak bir noktada buluşma çabasında. Görüşmeler süreklilik arz etse de her iki tarafında daha şimdiden pekte memnun kalmadığı bir tasarı yakın zamanda açıklanacak.