Kamu görevlileri ve memur emeklileri için zam pazarlığı dün başladı. Yaklaşık 3 milyon 200 bin kamu görevlisi ile 1 milyon 900 bin memur emeklisini doğrudan ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu başkanlık etti. Kamu İşveren Heyeti temsilcileri ile Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen ve KESK yetkililerinin katılımıyla gerçekleşecek görüşmelerde, memur konfederasyonlarının zam teklifleri ele alındı. İlk toplantı sonrası açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, 14 Ağustos’ta tekliflerini sunacaklarını söyledi.
Takvim belirledik
Sarıeroğlu, şöyle devam etti: “Önümüzdeki 23 günlük çalışma takvimimizi belirledik. 2-10 Ağustos arası çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz. Yerel yönetimler hizmetleri, kültür sanat hizmetleri cuma günü, basın yayın iletişim enerji ve sanayi kollarında ise cumartesi günü değerlendirmeler yapılacak. Bu değerlendirmeler doğrultusunda müzakerelerimizi de 10-11 Ağustos tarihleri arasında yapacağız. Önce alt komisyonlarımızla teklifleri değerlendirip, müzakareler yapacağız. Karşılıklı bir süreç yaşayacağız. Güzel sonuçlar almayı ümit ediyoruz. Görüşlerimizi birbirimize aktaracağız. Konfederasyonlarızla görüşeceğiz, başkanlarımızın tüm görüşlerini aldık, değerlendireceğiz. Son olarak 14 Ağustos’ta da zam teklifimizi sunacağız.”
Kim ne kadar zam istiyor?
Memur-Sen, 2018’in ilk 6 ayında yüzde 10, ikinci 6 ayında yüzde 6, 2019’un ilk 6 ayında yüzde 10, ikinci 6 ayında yüzde 8 zam istiyor.
Türkiye Kamu-Sen, 2018’de seyyanen net 150 lira, yüzde 10+10 artış ve bu artışların üzerine ekonomik büyüme ve refah paylarını içeren yüzde 3’lük zam ile 2019’da seyyanen net 150 lira ve yüzde 8+8 artış ile yüzde 3 ekonomik büyüme ve refah payı artışı teklifinde bulundu.
KESK ise diğer konfederasyonlardan farklı olarak yüzdelik artışlar yerine, en düşük kamu çalışanı maaşının kira, yakıt, çocuk ve aile yardımı hariç 3 bin 450 liraya çıkarılmasını talep ediyor.