Kadrolu taşeron son dakika 52 günlük ikramiye verilecek mi? 2018 taşeron işçi kadroya geçiş süreci nasıl olacak? Taşeron işçilerin başvuru değerlendirme süreci devam ederken 52 günlük ikramiyelerin ne zaman verileceği merak konusu oldu. Henüz konu ile ilgili resmi bir açıklama yapılmazken taşeron işçilerin kadroya geçiş süreci sona ermesi ile birlikte tarihlerin netleşeceği tahmin ediliyor. Kadroya başvuru yapan taşeron işçiler arasından başvurusu kabul edileler için yakın zamanda sınava tabi tutulacak. Sınavda başarılı olanlar güvenlik soruşturmasının ardından bulundukları işyerlerinde kadrolu çalışmaya başlayacak. Kadroya kavuşacak işçilerin tayin hakkı bulunmazken 52 günlük ilave tediye (ikramiye) imkanı sayesinde 2 aylık ücretlerine yaklaşan fazladan kazançları olacak. Taşeron işçilerin yanı sıra mevsimlik olarak çalışan yaklaşık 25 bin kişiye de müjdeli haber verildi. Mevsimlik işçilerin halen en fazla 5 ay 29 gün olan çalışma süreleri de 9 ay ve 29 güne kadar çıkartılabilecek. Kamuda 4/c statüsünde çalışanlar 4/b (sözleşmeli memur) kadrosuna alınacak. Bu statü değişikliğiyle 23 bine yakın çalışanların hem gelirleri artacak hem de özlük hakları genişleyecek.
Kadroya geçmek isteyen taşeron işçiler öncelikle çalıştıkları kurumlara başvuruda bulundu. Başvuruların ardından yapacakları işle ilgili bir sınava tabi tutulacak. Sınavda başarılı olanlar, güvenlik soruşturmasının ardından bulundukları iş yerlerinde kadrolu çalışmaya başlayacak. Emekli olup da kamuda taşeron işçi olarak çalışanlar kadro imkanından faydalanamayacak.
52 GÜNLÜK İKRAMİYE ÖDEMELERİ NE ZAMAN YAPILACAK?
52 günlük tediye ödemeleri kadroya geçişler yapıldıktan sonra kesin tarihlerin açıklanacağı iddia ediliyor. Henüz konu ile ilgili resmi bir açıklama yapılmadı. Mevcut ücretleriyle çalışmaya devam edecek işçilerin kadroya geçtikten sonra tayin hakları bulunmayacak. Buna karşın işçiler, sahip olacakları 52 günlük ilave tediye (ikramiye) sayesinde, yaklaşık iki aylık ücretleri kadar fazladan kazanca sahip olacak. Bu işçilerin ücretlerine, sonraki dönemde dahil olacakları toplu iş sözleşmeleriyle artış yapılacak.
Başbakan Binali Yıldırım’ın başkanlığında ilgili bakanlıkların katılımıyla birkaç gün içerinde yapılması beklenen toplantının ardından son şekli verilecek düzenleme, Türkiye Büyük Millet Meclisine sevk edilecek.
Düzenlemenin yasalaşmasıyla kamu kurum ve kuruluşları başta olmak üzere belediye ve il özel idarelerinde taşeron işçi statüsünde personel alımı söz konusu olmayacak.
RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDI
Taşeron işçilerine yönelik verilecek ikramiye ile ilgili Bakanlar Kurulu’nca kararlaştırılan karar Resmi Gazete’de bugün yayımlandı.
MİNİMUM 2 BİN 200 TL
6672 kanun kapsamına giren kurumlarda çalışan taşeron işçilerine verilmesi planlanan tediye ücretlerinin 2 bin 200 TL ile 3 bin 700 TL arasında değişmesi bekleniyor.
İŞTE TAŞERON İŞÇİLERİN LİSTESİ
BAŞVURUSU REDDEDİLEN TAŞERON İŞÇİ NE YAPACAK?
Başvuru reddedilen taşeron işçiler için bir yöntem daha var. Kadroya alınacak kişiler arasında ismi yer almayanlar, ilana itiraz edecek. İtiraz için üç gün süre veriliyor. İtirazları da yine aynı kurul değerlendirecek. İtirazların incelenmesi ve listenin kesinleşmesinin ardından sınav süreci başlayacak. Her kurum sınav yöntemini kendisi belirleyecek. Sınav yalnızca yazılı, sözlü veya uygulamalı olabileceği gibi, yazılı-sözlü ya da sözlü-uygulamalı da yapılabilecek.
KADRO ALINMA TAKVİMİ NASIL İŞLEYECEK?
Kadro için başvuranları gösteren kesin listeler, 24 Şubat-2 Mart 2018 tarihleri arasında askıya çıkacak. Başvuranlar, 3 Mart-22 Mart 2018 tarihleri arasında sınava alınacak. Sınavın ardından, 23 Mart-26 Mart 2018 tarihleri arasında itirazlar alınacak ve 27-31 Mart 2018 tarihleri arasında itirazlar incelenerek kesin sonuç açıklanacak. Güvenlik soruşturmasıyla birlikte tüm bu aşamaların ardından, hak sahipleri 2 Nisan’da işi başı yapacak.
KADROYA GEÇEMEYEN TAŞERON İŞÇİLER NE YAPACAK?
Kadroda ismi bulmayan taşeron işçiler 3 gün içerisinde listeye itiraz edecek. Dilekçe yazan taşeron işçiler daha sonra sonuçları bekleyecek.
SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?
2-11 Ocak tarihlerinde kamuda çalışan taşeron işçiler, görev yaptıkları kamu idaresine gerekli başvuruları yaptılar. Bu başvurular için kamu idarelerinde tespit komisyonu kuruldu. Komisyonlar başvuruları incelemeye başladı. Kamu kurumlarında kurulan tespit komisyonları, başvuruları inceleyecek ve başvuru yapanlarla ilgili durumu ilan edecek. Bu tespit için gerekli incelemeler, başvuru yapan kişinin kapsamda olup olmadığı ve gerekli kriterleri sağlayıp sağlamadığı üzerinden yapılacak. Komisyon öncelikle başvuru formunun eksiksiz doldurup doldurmadığını kontrol edecek.
KAPSAMLI KONTROL
İkinci değerlendirme başvuru yapan kişinin gerekli şartlara sahip olup olmadığı üzerinden yapılacak. Bu iki şart yerine getirilmişse kişinin kapsamda olup olmadığı sorgulanacak. Bu sorgulama tespit komisyonu tarafından EKAP sistemine girilerek yapılacak. Kişinin kapsamda olduğu kesinleştiğinde, 4 Aralık 2017’de çalışıyor olup olmadığı SGK kayıtlarından kontrol edilecek. Bu husus da teyit edildiğinde değerlendirme tamamlanacak. Bu sürenin 40 günü geçmemesi ve 2 Nisan’da kadro geçişlerinin tamamlanması hedefleniyor.
İTİRAZ HAKKI DA VAR
Değerlendirmelere itiraz hakkı bulunuyor. Kişiler başvuru sonrası üç gün içinde komisyona itiraz etmek durumundalar. Aksi takdirde komisyonun tespitine itiraz imkanı ortadan kalkacak. İtiraz komisyon tarafından değerlendirilecek ve kişiye yazılı olarak bildirilecek.
Sözlü, yazılıya da uygulamalı
Sınav; yalnızca yazılı, yalnızca sözlü, yalnızca uygulamalı şekilde yapılabileceği gibi yazılı ve sözlü, sözlü ve uygulamalı şekillerde yapılabilecek. Sınavın nasıl olacağı bakanlıklarda bakan, diğer idarelerde ilgili idarenin üst yöneticisi tarafından belirlenecek. Sınava katılacakların çalıştıkları alanlar dikkate alınarak, farklı yöntemde sınav uygulanabilecek.
Sorular bildiğiniz yerden!
Sınavların yeri, günü ve saatine ilişkin bilgiler ilgili idarenin internet sayfasında ilan edilecek. Sınav soruları çalışanların yaptığı işle ilgili konulardan seçilecek. Bu nedenle endişe etmeye gerek yok. Yazılı sınav, sınav kurulu tarafından yüz puan üzerinden değerlendirilecek. 50 puan alan başarılı sayılacak. Sonuçlar kamu kurumunun internet sitesinden ilan edilecek.
2 Nisan itibarıyla kadrodalar
Kesin listede ismi yer alan kişiler, kadroya geçirilmek için kamu kurumuna bazı belgeleri sunacak. Daha önce çalıştıkları kamu kurumuna karşı açtıkları davalardan feragat ettiklerine dair mahkeme şerhi bulunan belgeyi çalıştıkları kamu kurumuna sunacaklar. Bütün bu işlemlerin 2 Nisan 2018 tarihi itibarıyla sonlanması hedefleniyor. Böylece nisan ayı itibarıyla taşeron işçilerin kadroya geçiş süreci tamamlanacak.
Kamu kurumlarında kurulan tespit komisyonları gelen başvuruları değerlendiriyor.
SINAV SONUÇLARI
Taşeron kadroya geçiş sınavı 03.03.2018 – 22.03.2018 tarihleri arasında yapılacak. Sınavı kazananların kesin isim listesi 27.03.2018 tarihinde ilan edilecek. Sınavı kazananlar kurum tarafından 02.04.2018 tarihinde topluca kadroya geçirilecekler. Kadroya geçenlerin maaşları aynı olacak ve kazanılmış özlük hakları devam edecek.
TAŞERONA 52 GÜNLÜK EK İKRAMİYE
Sarıeroğlu, “Çalışanların kazanmış oldukları kıdem ve yıllık izinler olduğu gibi korunacak. Maaş konusunda mevcut maaşları ile birlikte geçiş sağlamış olacak. Maaşlarına 52 günlük ikramiye de eklenmiş olacak. Kadroya alınacak kişilerin tayin hakkı olmayacak. Çalışmamız tamamlandı. Başbakan’ımız yurtdışından geldikten sonra son bir değerlendirme yapacağız” cümlelerine yer vermişti. Mevcut ücretleriyle çalışmaya devam edecek işçilerin kadroya geçtikten sonra tayin hakları bulunmayacak. Buna karşın işçiler, sahip olacakları 52 günlük ilave tediye (ikramiye) sayesinde, yaklaşık iki aylık ücretleri kadar fazladan kazanca sahip olacak. Bu işçilerin ücretlerine, sonraki dönemde dahil olacakları toplu iş sözleşmeleriyle artış yapılacak.
Taşeron kadroya geçerken KPSS’ye girecek sınav soruları
TEBLİGAT YAPILMAYACAK
Sınavların yeri, günü ve saati idarelerin internet sayfasında ilan edilecek. Çalışanlara ayrıca tebligat yapılmayacak. Habere göre sınav soruları, çalışanların iştigal ettiği konulardan seçilecek. Yazılı sınav, sınav kurulu tarafından 100 üzerinden değerlendirilecek. Yazılı sınavda başarılı sayılmak için en az 50 puan almak gerekecek. Sözlü ve uygulamalı sınavlarda adaylar “başarılı” ya da “başarısız” olarak belirlenecek. Aynı anda hem yazılı hem sözlü sınav yapılması durumunda, yazılıdan 50 puan alınmasının yanı sıra sözlüden de “başarılı” olunması gerekecek. Sınavda başarılı veya başarısız olanlar, kurumun internet sitesinden duyurulacak.
4/C’lilerin hem gelirleri artacak hem de özlük hakları genişleyecek
Taşeron işçilerin yanı sıra ÇAYKUR başta olmak üzere, şeker fabrikaları ile orman işlerinde mevsimlik olarak çalışan yaklaşık 25 bin kişiye de müjdeli haber verildi. Mevsimlik işçilerin halen en fazla 5 ay 29 gün olan çalışma süreleri de 9 ay 29 güne kadar çıkartılabilecek.
Bununla birlikte, kamuda 4/C statüsünde çalışanlar 4/B (sözleşmeli memur) kadrosuna alınacak. Bu statü değişikliğiyle 23 bine yakın çalışanın hem gelirleri artacak hem de özlük hakları genişleyecek.
YETKİNLİK ÖLÇECEK
Sınavlarda sorulacak sorular, çalışanların iştigal ettikleri görevlerle ilgili konularda, yürütmekle yükümlü oldukları vazifelerdeki yetkinliklerini ölçmeye yönelik ve eğitim düzeylerine uygun olarak sınav kurulu tarafından hazırlanacak. Sınavlarda başarılı olamayanlar, ilan tarihinden itibaren 4 gün içinde kuruma itiraz edecekler. İtirazlar, sınavı gerçekleştiren kurul tarafından değerlendirilecek.
KEFİL YOK: Taşeron işçilerle ilgili başvuru için gerekli belgeler yayınlandı. Başvuruda kesinlikle kefil istenmeyecek.
ÇALIŞAN RIZASI ESAS:Atılan her adımda çalışanların rızası gözetilecek. Güvenlik soruşturması da çalışanların rızasıyla olacak.
EĞİTİME GÖRE SINAV: Kadroya geçişte yapılacak sınavlar eğitim seviyesi, mesleğe göre yapılacak. Yazılı sınavda 100 üzerinden 50 puan alanlar kadroya geçecek. Test odaklı, çok sorulu bir sınav yapılmayacak.
KARMAŞA BİTİYOR: Taşerona kadro konusunda hak sahiplerinin kadrolu olarak istihdam edilmesindeki son tarih 2 Nisan olacak. Söz konusu sınavda geçişle birlikte kamudaki statü karmaşası son bulacak. 4 Aralık 2017 tarihi itibarıyla taşeron olarak çalışan işçiler kadro hakkı alacak.
OKURYAZAR OLMAYANA SÖZLÜ SINAV: Okuryazar olmayanlara sözlü sınav yapılacak. Yeni dönemde belediyelerde de personel alımına dayalı hizmet ihalesi yapılmayacak.
SÖZLEŞME İMZALANIYOR: Sadece kamuda açılan davalarla ilgili durumu kapsayan sözleşmeler imzalanıyor. Bu sözleşmeler hiçbir hak kaybına sebebiyet vermeyecek.
ZORUNLU EVRAKLAR: Müracaatlara sigorta dökümüyle gidilecek. Bütün belgeler çalışanın beyanına dayalı olarak kabul ediliyor. Elektronik alım platformu üzerinden formlar sisteme giriliyor.
YAŞ SINIRI YOK: Geçişte kesinlikle yaş sınırı olmayacak. Emeklilik hakkını elde edene kadar 60 yaşını da geçse çalışmaya devam edilebilecek.
EMEKLİ OLMALARI SAĞLANACAK: Yaşı dolup da primi eksik olanlar çalışmaya devam edecek.
SON SÖZ SAĞLIK BAKANLIĞI’NDA: Şehir hastanelerinde kararı Sağlık Bakanlığı verecek.
SINAV SONUCUNA İTİRAZ HAKKI: Sınavlar 3-22 Mart tarihleri arasında yapılacak. Geçekleştirilen sınavda başarısız bulunan taşeron işçiler 23 – 26 Mart 2018 tarihleri arasında sınav sonuçlarına itirazda bulunabilecek.
DERS ÇALIŞMAYA GEREK YOK: Ders çalışmaya gerek olmayacak, yaptıkları iş sorulacak.
YURTDIŞINDAKİLER DE YARARLANIYOR: Düzenleme yurtdışına gidip gelenleri de kapsayacak. Ailesi, eşi yurtdışında, kendisi Türkiye’de taşeronluk firmasında çalışanlar da bu düzenlemeden yararlanacak. Avrupa’da kaldığı süreleri de borçlanıp memur kadrosuna geçip belli bir tarihi yakaladıktan sonra erken de emekli olabilecek.
BÜTÜN HAKLAR KORUNUYOR: Kıdem haklarında hiçbir değişiklik olmayacak. Çalışanlar mevcut kıdemleriyle birlikte geçiş yapacak. Yıllık ücretli izinleri konusundaki hakları da saklı kalacak. Geçişler yapılacak, emekli olduklarında da kıdem tazminatlarını alacaklar.
ZORUNLU EMEKLİLİK DEĞİL: Yaşı dolup da emekliliği gelmeyenler çalışmaya devam ederken hem yaş hem primi dolanlar emekli olacak.
TAZMİNATIN ÖDENMESİ KİŞİSEL DURUMA BAĞLI
Resmi Gazete’de 11 Eylül 2014 tarihinde yayımlanan 6552 sayılı torba kanunla 4857 sayılı İş Kanunu’nun 112. maddesine eklemeler yapıldı. Kanundaki bu değişikliğe dayanarak 8 Şubat 2015 tarihinde de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yönetmelik yayımlandı.
Gazete Habertürk’ten Ahmet Kıvanç ve Tahsin akça’nın haberine göre, yönetmelik uyarınca, taşeron işçilerin kıdem tazminatının nasıl ödeneceği, herkesin kendi durumuna göre değişiyor. Taşeron firmanın değişip değişmediğine bakılmaksızın aralıksız olarak aynı kamu kurum veya kuruluşuna ait işyerlerinde çalışan işçilerin kıdem tazminatı konusunda hiçbir hak kaybı olmayacak.
Bu kişilerin kıdem tazminatları, o kurumda işe ilk başladıkları tarih dikkate alınarak emekli oldukları veya işten ayrıldıkları tarihte hesaplanarak, kadroya geçtikleri kamu kurumu tarafından ödenecek. Burada önemli olan, işten ayrıldıklarında iş sözleşmesinin “Kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde” sona ermesi.
Taşeron işçilerin yıllardır beklediği taşeron işçilere kadro kanunun yayınlanmasının ardından 2018 yılının ilk gününde de Taşeron Personelin Kadroya Geçiş Yönetmeliği yayınlandı. Kadroya geçecek işçilerin de kadro işlemlerini yürütecek kurumların da merakla beklediği yönetmelikle birçok soruya da cevap bulunmuş oldu. 2 Ocak Salı (yarın) başlayacak olan taşeron işçilere kadro maratonunda yönetmelikle aynı zamanda ilgili dilekçe ve formlar da yayınlanarak resmi evrak belirsizliği de ortadan kaldırılmış oldu.
Taşeron işçilerin kadroya başvuruları 2 ocak 2018 salı gününden itibaren başlayacak. Başvurular taşeron firmalara değil bizzat bağlı bulunulan kamu kurumlarına dilekçe ile başvuracaklar. Başvurular SGK’ya toplu halde iletilecek ve SGK’dan gelecek emeklilik durumu netleştikten sonra diğer şartları değerlendirilecek. Burada en önemli sorunlardan birisi de eski hakların ne olacağı konusudur.
696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile çalışma dünyasında yeni bir dönem başlamış oldu. Bakanlıklarda, belediyelerde ve özel idarelerde çalışan taşeron işçilerle ilgili kadro hususunda yıllardır beklenen çalışmanın sonuna gelindi. KHK’nın yayınlanmasının ardından taşeron işçilere kadro verilmesi, yeni haklarının neler olacağı, belirtilen kurumlarda çalışan hangi taşeron işçilerin kadroya geçip, hangilerinin geçemeyeceği konuları da gündeme oturdu.
Onbinlerce taşeron işçinin beklediği kadro nihayet geldi. Yayımlanan 696 sayılı KHK ile taşeron işçilerin kadroya geçişi kesinleşti. Yeni statüsünde taşeron işçilerin haklarının neler olacağını ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yayınladığı çizelge ile açıkladı.
24 Aralık 2017 tarihti Resmi Gazetede yayımlanan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile ait işveren işçilerimizin kamuda istihdamı için yapılan düzenleme 2 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe girecek olup, hem merkezi yönetim hem de belediye ve il özel idareleri gibi mahalli idarelerde alt işveren İsçilerimizin başvurulan 2 Ocak 2018 tarihinde başlayacaktır. Bu tarihten önce herhangi bir başvuruda bulunulması gerekmemektedir.
Başvuru ve kadroya geçiş sürecine ilişkin uygulamayı anlatan usul ve esaslar bu hatta içinde yayınlanacak ve geçiş süreci 2 Ocak 2018 ten itibaren 90 gün içinde sonuçlandırılacaktır.
2 Ocak 2018 tarihinden itibaren isçilerimizin geçiş yapacakları idarelerce başvuruların alınmasına başlanacaktır.
Alt işveren isçilerimiz 2 Ocak 2018 tarihinden itibaren 10 gün içinde çalıştıkları ALT İŞVEREN ŞİRKETLERE DEĞİL istihdam edilecekleri KURUMLARA BAŞVURACAKLARDIR.
Başvuruda bulunan alt işveren işçilerimizin bilgileri başvurduktan idarelerce elektronik ortama aktarılacaktır.
İşçilerimizin 4 Aralık 2017 tarihinde düzenleme kapsamında bir ihalede çalışıp çalışmadığı ilgili kurumlar nezdmde kontrol edilerek, çalıştıktan İdarelerce sınav sureci başlatılacaktır Bu işlemlerin ardından isçilerimiz çalıştıkları kurumda istihdam edileceklerdir
ALT İŞVEREN İŞÇİLERİMİZİN. ÇALIŞTIKLARI ALT İŞVEREN ŞİRKETLERİNE HERHANGİ BİR EVRAK YA DA FERAGAT BELGESİ VERMESİ GEREKMEMEKTEDİR. BÖYLE BİR UYGULAMA KHK’OA YER ALMAMAKTADIR.
90 günlük sürcin sonunda, isçilerimizin kadroya geçişi sırasında, kendilerinden kadroya geçişe ilişkin açtıktan dava veya icra takibi varsa, bu dava veya takiplerden vazgeçtiklerine ilişkin bir belge ve sulh sözleşmesi. ÇALIŞTIKLARI İDARELERCE talep edilecektir
İsçilerimiz, kamuda istihdam edildikleri için. kadroya geçişleri nedeniyle çalıştıkları idare ile sulh sözleşmesi yapacaklardır. Bu Sözleşme, işçilerimiz açısından herhangi bir HAK KAYBINA SEBEP OLMAYACAKTIR.
Sulh sözleşmeleri idare ile yapılacak olup BU DURUM ALT İŞVEREN ŞİRKETLERİNE KARŞI İSÇİNİN HAKLARINDAN VAZGEÇMESİ ANLAMINA GELMEMEKTEDİR. Alt işveren Şirketleri sulhc taraf olmayıp, bundan yararlanamazlar.
Ait işveren işçilerimizin. bu kapsamda çatıştıktan hizmet sureleri. Is Kanunu hükümleri çerçevesinde idareler tarafından ödenecek kıdem tazminatına esas toplam hizmet suresi ile izin sürelerinin hesabında dikkate alınacaktır. Bu prosedür, çalışanların kamuda kadroya geçişlerinde geçmişte de işletilmiş genel bir uygulama olup, yeni bir düzenleme değildir.
52 GÜNLÜK İKRAMİYE NEDİR?
Genel ve katma bütçeli kamu kurumları, sermayesinin yarısından fazlası Devlete ait olan şirket ve kurumlar ve Belediyelerde çalışan işçi statüsünde çalışan personele ücret sistemlerine bakılmaksızın her yıl için bir aylık tutarında devletçe verilen ikramiye ödeneğidir. İkramiye yeraltında çalışan işçiler için ek olarak bir ikramiye daha eklenir. Bakanlar kurulu kararı ile senede 4 adet olmak üzere bir ilave tediye eklenebilir. Yılda 13 er günlük olmak üzere 4 parça şeklinde ödenir toplamda 52 gün üzerinden ikramiye gerçekleşir, bu sayı yeraltı işçileri için 1 adet ilave tediye eklenir.
Kadrolu taşeron son dakika 52 günlük ikramiye verilecek mi? 2018 taşeron işçi kadroya geçiş süreci nasıl olacak? Taşeron işçilerin başvuru değerlendirme süreci devam ederken 52 günlük ikramiyelerin ne zaman verileceği merak konusu oldu. Henüz konu ile ilgili resmi bir açıklama yapılmazken taşeron işçilerin kadroya geçiş süreci sona ermesi ile birlikte tarihlerin netleşeceği tahmin ediliyor. Kadroya başvuru yapan taşeron işçiler arasından başvurusu kabul edileler için yakın zamanda sınava tabi tutulacak. Sınavda başarılı olanlar güvenlik soruşturmasının ardından bulundukları işyerlerinde kadrolu çalışmaya başlayacak. Kadroya kavuşacak işçilerin tayin hakkı bulunmazken 52 günlük ilave tediye (ikramiye) imkanı sayesinde 2 aylık ücretlerine yaklaşan fazladan kazançları olacak. Taşeron işçilerin yanı sıra mevsimlik olarak çalışan yaklaşık 25 bin kişiye de müjdeli haber verildi. Mevsimlik işçilerin halen en fazla 5 ay 29 gün olan çalışma süreleri de 9 ay ve 29 güne kadar çıkartılabilecek. Kamuda 4/c statüsünde çalışanlar 4/b (sözleşmeli memur) kadrosuna alınacak. Bu statü değişikliğiyle 23 bine yakın çalışanların hem gelirleri artacak hem de özlük hakları genişleyecek.