Kolay değil elbette;
Yılların kâğıt ortamında ki düzenini çağa uydurmak.
Ama emin olun ki bu işe en fazla maddi manevi emek harcayan devlet kurumlarından biri Sosyal Güvenlik Kurumu…
Öyle ki e-Devlet sistemine 20 uygulama ile giren SGK şimdilerde tam 50 aktif hizmetiyle kurumda oluşan iş yükünü yarı yarıya atmış durumda.
İnteraktif SGK’dan (E-SGM) E-Devlet Sistemine Geçiş
SGK, 2013 yılına kadar e-Devlet sistemine gerek duymadan kendisine ait İnteraktif SGK olarak adlandırdığımız sistem üzerinden hizmet dökümü sağlıyordu.
Bu sistem üzerinden TC kimlik numarası, doğum tarihi, baba adı ve cilt numarası girilerek vatandaş hizmetlerine kolayca ulaşılıyordu.
Ancak özlük dosyalarında olması gereken evraklardan biri olduğu için çalışanlar çalıştığı işyerlerine kimlik kopyalarını vermek zorunda. İşverenler ya da temsilcileri kişilerin gün dökümlerine bu sayede rahatlıkla erişebiliyordu. Bu durumun Kişisel Bilgilerin Korunması Kanununa aykırı bulan SGK ve hükümet yetkilileri sistemi daha özel bir hale getirmek için e-Devlet bünyesine dâhil etti.
İşyerine e-Devlet Şifresini Vermeyenler İşten Çıkarılamaz!
Son günlerde özellikle kadınlar ve emekli personeller olmak üzere bu konuyla ilgili yüzlerce şikâyet geliyor. İşyerlerinde personellerden e-Devlet şifrelerini isteyen işveren ve işveren yetkilileri çoğalmakta. Bu şifreleri istemelerinin birçok farklı sebebi var ancak şifrelerini vermeyen personelleri işten çıkarmaya kadar tehdit eden işverenler duyuyoruz.
E-Devlet, kişisel verileri içeren bir ortamdır, 3.kişiler ile paylaşılamaz şifrenin çalınması halinde kullanan kişi suç işlemiş sayılır. Ayrıca şifresini paylaşmayan kişiler de işten çıkarılamaz, çıkarılması halinde işe iade davası açarak işlerine iade edilebilirler.
Kurumun Mesaj Sistemine Alışamadık!
Sosyal Güvenlik Kurumu, sistemine kayıtlı olan milyonlarca sigortalısına 2015 yılından itibaren mesaj atıyor. Bu mesajlar genelde hizmet günleri veya tedavi bilgileri ile alakalı olmakta.
Önceleri eksik yatan prim günlerini bildiren SGK, şimdi ise ‘kazancınız düştü’ diye mesaj atıyor. Yani bir nevi uyarı sistemi çalışıyor.
Haliyle SGK’dan ‘kazancınız bir önceki aya göre düşük ödendi’ mesajını alan vatandaş durur mu? Şikayetler ardı ardına gelmeye başladı, henüz SGK’dan resmi bir açıklama yapılmamış olsa da endişelenecek bir durum söz konusu değil.
Aralık 2017 döneminde ki vergi matrahı ile Ocak 2018 ayında ki vergi dilimi matrahı arasında farklılık oluştuğundan, Aralık ayında 2.yada 3. Vergi dilimine giriyorken Ocak ayında tekrardan 1.vergi diliminden başlıyor olmanız SGK matrahınızda haliyle düşüşe sebep olmaktadır.
Ancak buradaki düşüş maaşınız ya da priminizle ilgili değildir, dolayısı ile herhangi bir hak kaybı da söz konusu olmamaktadır.
Kurumun Bilgi İşlem Daire Başkanlığıyla yaptığımız görüşmede, bu konuda sistem güncelleme ve iyileştirme çalışmalarının devam ettiği bilgisini aldık.
İlaç katılım payı mesajlarında ise vatandaş ücretsiz muayene olduğunu ve ücretsiz ilaç aldığını düşündüğünden aslında olan Eczacıya oluyor.
SGK, hastalara ‘bu tedavinizin şu kadarını biz karşılıyoruz’ diyor ama Eczaneye giden vatandaş ekstra bir ücretle karşılaşınca tepkiler de haliyle kasada ki kişiye oluyor.
2018 yılında devlet hastanesinde olduğunuz her bir muayene için 6 TL tutarında muayene ücreti ödersiniz.
Üniversite hastanelerinde görmüş olduğunuz her bir tedavi için 7 TL tutarında, üniversite hastanelerinde bağlı sağlık hizmet sunucularında ise 8 TL tutarında muayene ücreti ödersiniz.
Özel hastanede görmüş olduğunuz her bir muayene için ise 15 TL tutarında muayene katılım payı ödersiniz.
Ayrıca ilaç katılım payı da emekliler için %10 çalışanlar içinse %20’dir.
Bak mesaj açık;
“Katılım payı ve fiyat farkı vardır” Yani pamuk eller cebe…