Sayın yetkili ;Buraya kardeşim adına yazıyorum. Kardeşim uğur sarı.vefat eden babamızın SGK emekli maaşının bağlanması talebi için başvuruda bulunduk SGK tarafından maluliyet tespiti için Sakarya eğitim ve araştırma hastanesi ne gönderildik. Çıkan karar neticesinde engel durumunda çalışma gücünün %60 kaybetmediği belirtilmiştir. Raporda Hafif derecede mental reterdasyon engeli ; engel oranı %50 . atipik psikoz tedaviyle kısmen düzelen engel oranı %45. Ayrıca hipertansiyon .engel oranı %10 yazıyor. Bu oranlara rağmen hak kazanamamışiz. Hesaplamada Aynı poliklinikten 2 hastalığın sadece 1 tanesi dikkate alınıyormuş. Rapora itiraz ettik. Tekrar inceleme yapılacak mış. kardeşim doğuştan zihinsel engelli ayrıca son 1,5 yıldır psikiyatri de atipik psikoz tanısıyla tedavisi devam ediyor , bakacak benim dışımda kimsesi yok zaten hastalıkları neticesinde yemek ihtiyacini , temizlik ihtiyacini, giyinme ihtiyacı ni kendisi gideremiyor. Tüm bu durumlar karşısında nasıl bir yol izlememiz gerekiyor.ilginize şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba,
Engel oranları ‘ERİŞKİNLER İÇİN ENGELLİLİK DEĞERLENDİRMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK’e göre tespit edilmektedir. Yönetmeliğin ilgili maddesinde birden fazla engeli bulunanlar için aşağıdaki madde yer almaktadır.
”Birden fazla hastalığı veya engeli bulunanların engel oranları
GEÇİCİ MADDE 2 – (1) Raporların elektronik ortamda düzenlenmesine dair sistemlerin oluşturulmasına kadar geçen sürede; birden fazla hastalığı veya engeli bulunanların engel oranları Ek-2’de yer alan, alan kılavuzunda aksi belirtilmedikçe Balthazard formülü ile toplanarak kişinin engel oranı hesaplanır.
(2) Balthazard formülü aşağıdaki şekilde uygulanır:
a) Engel oranları ayrı ayrı tespit edilir.
b) Bu oranlar en yükseğinden başlanarak sıraya konulur.
c) En yüksek oran, engellinin tüm vücut fonksiyonunun tamamını gösteren % 100’den çıkarılır.
ç) Bu çıkarmada kalan miktar, sırada ikinci gelen engel oranı ile çarpılır. Çarpımın 100’e bölünmesinden çıkan rakam en yüksek engel oranına eklenir; böylece, birinci ve ikinci rahatsızlıkların engel oranı bulunmuş olur.
d) Engel ikiden fazla ise birinci ve ikinci rahatsızlıkların engel oranı birinci sıraya ve üçüncü sıradaki engel oranı ise ikinci sıraya alınarak formül tekrarlanır.
(3) Balthazard formülünün uygulanmasına ilişkin olarak Ek-3’te yer alan Balthazard Hesaplama Tablosu da kullanılabilir.”
Hesaplama formulü bu metinde anlatılmıştır, hesaplama formülünü anladıysanız kardeşinize verilen raporlar ilgili yönetmeliğin ekindeki hastalık verilerini karşılaştırmanız gerekir. Yönetmeliğin ekinde bulunan tabloda hangi rahatsızlığa ne kadar oran verileceği detaylıca aktarılmıştır. Kardeşinizin rahatsızlıklarını yönetmelik ekinden tespit ettikten sonra daha yüksek bir orana ulaştıysanız Sağlık Kuruluna itirazda bulunabilirsiniz.
Please login or Register to submit your answer